Etäkauhun pyörteissä

Uusi ystäväsi on harhaillut metsän keskellä olevan vanhan kartanon kellariin suojaan ukkosmyrskyltä ja nyt hän on jäänyt loukkuun kellarin uumeniin. Hän on onneksi saanut videoyhteyden sinuun ja ystäviisi, mutta hänen puhelimensa akku riittää enää noin tunnin ajaksi. Teidän tehtävänne tämän tunnin ajan on pitää hänet rauhallisena, sekä auttaa häntä keksimään, miten hän pääsisi ulos kartanosta. Ystäväsi on hermostunut. Hän kuvaa alituisesti näkemäänsä ja turvautuu hänelle annettuihin ohjeisiin. Tunnelma vanhassa rakennuksessa on painostava ja pelkäätte pahasti, ettei hän ole siellä yksin…

lightsoff5.jpg

Kauhun ystävien suosima Lights Off - huone muokattiin alkukeväästä etänä pelattavaan muotoon ja etäkauhusta ovat tämän jälkeen päässeet nauttimaan jo lukuisat kaveriporukat ja yritysryhmät. Konsepti on etänä pelattavista perinteisistä pakopeleistä tuttu: Peliä pelataan videoyhteyden kautta, kukin pelaaja voi tarvittaessa osallistua peliin eri paikasta käsin ja pelinäkymä on saman kaltainen kuin first person - videopelissä, tai kauhupelin kohdalla Blair Witch Projectin, Cloverfieldin ja Paranormal Activityn tyylisessä kauhuelokuvassa.

Tavallisesta kauhupakopelistä poiketen, etäpelissä peliohjaaja on se onneton, joka uhrataan hämärään huoneeseen mörön murkinaksi. Mitä emme tekisikään pelaajien hyväksi?
Etäpelien myötä kauhupakohuoneiden täydestä tarjonnasta pääsevät siis nauttimaan myös pelaajat, joille samaan tilaan lukkiutuminen mörön kanssa on aivan liian ahdistava ja pelottava ajatus. Moni kauhupelin etänä pelannut onkin pelin tuoksinassa todennut “Onneksi mun ei tarvitse olla siellä itse!”

Helsingissä Lights Off - kauhupakohuoneen pääsee paikan päällä pelaamaan myös ilman näyttelijää, mutta hieman mörkömaustetta peliin kaipaaville etänä pelattava kauhupakopeli on hyvä kompromissi. Etäpelissä mörkö on mukana, mutta ei onneksi ihan omassa kyljessä kiinni. Me emme tosin voi tietää mitä sinun vaatekaapissasi lymyää…

Etänä pelattavasta kauhupelistä voi nauttia vähän samalla tavalla kuin kauhuelokuvasta; oman kodin turvasta käsin, mutta silti tunnelmaan virittäytyen, mikäli se on sinun juttusi. Jos haluat maksimoida kauhutunnelman, suosittelemme lämpimästi peliympäristöksi hämärää huonetta, jossa kuulet ihanasti kaikki epäilyttävät kolahdukset ja rapinat naapurista. Jos sinulla puolestaan on tapana katsoa kauhuelokuvat valot päällä, pehmolelujen keskellä istuen ja elokuvaa sormien läpi kurkkien, kannattaa samaa logiikkaa mahdollisesti soveltaa myös virtuaalisen kauhupakopelin kohdalla.

Kauhuelokuvia katsoessa on usein vaikea olla huokailematta, kun hahmot juoksevat päättömästi murhaajaa pakoon yläkertaan, tai lähtevät pimeälle kujalle huhuilemaan ja katsomaan, mistä se pelottava saatanallinen ölinä kuuluu. Blogin kirjoittaja myöntää avoimesti kuuluvansa niiden katsojien joukkoon, jotka karjuvat ääneen ohjeita tupeltavan protagonistin kuuroille korville. Älä hyvä ihminen ryömi kirvesmurhaajalta piiloon siihen vanhaan lahoavaan kaappiin, jonka voisi puhaltaa hajalle ilman kirvestäkin! Ai sä menit sinne kuitenkin? Okei.

Mikäli olet blogistin kanssa samasta puusta veistetty ja olet aina halunnut toimia takapiruna kauhuelokuvan päähenkilölle, tarjoaa etänä pelattava kauhupakopeli täyttymyksen tähän unelmaan. Etänä pelattava virtuaalinen kauhupakohuone on interaktiivinen kokemus, joka imaisee pelaajan mukaansa aivan eri tavalla kuin mikään elokuva. Sinä mietit miten eteen tulevat arvoitukset ratkaistaan ja sinä myös päätät milloin sukelletaan pää edellä pimeyteen. Oletko tuki ja turva kauhukartanossa samoilevalle ystävällesi, vai uhraatko kylmästi hänen hyvinvointinsa päästäksesi pelissä nopeammin eteenpäin? Pelasit sitten millä tyylillä tahansa, tämän kauhutarinan päähenkilön kohtalo on täysin sinun käsissäsi.

Miten sinä vastaat kun näet ruudulla edessäsi kolkon huoneen ja jostain pimeyden keskeltä kantautuva hätääntynyt ääni kysyy sinulta “Mitä tehdään?”

Teksti: Heidi, pakopeliohjaaja - Kuvat: aMazed Games

Etäpelit:
https://www.amazed.fi/etapakopelit
Pakohuoneet Helsingissä Kampin toimipisteellä:
https://www.amazed.fi/kampinpakohuoneet
Kauhupakohuoneet Helsingissä Erottajalla:
https://www.amazed.fi/kauhupakohuoneet