Virkistyspäivä etänä - miten se pelittää?

sktop-3194194_1920.jpg

Mitä tehdä silloin, kun virkistyspäivää ei voi kerääntyä viettämään saman katon alle? Tämä on pulma, jonka kanssa useat yritykset ovat painineet kuluneen vuoden aikana. Virkistystoiminta on firman tuottavuuden ja tiimin tehokkuuden kannalta tärkeä osa yrityksen arkea ja pandemian seurauksena moni yritys on joutunut tekemään äkkijarrutuksen ja u-käännöksen team building - harjoituksia suunnitellessaan. Virkistyspäiviä ja pikkujouluja lykättiin ensin vähän, sitten enemmän ja sitten vielä kerran ja nyt alkaa tulla vastaan raja, jonka ylityttyä virkistystoiminta yksinkertaisesti täytyy taas saada rullaamaan jollain ilveellä.

Pandemian keskellä on noussut aiempaa suositummaksi viettää yrityksen virkistyspäivä etänä. Etänä toteutettavan ohjelman tarjonta on kasvanut hyvin pitkälti samaa vauhtia kysynnän kasvaessa ja nyt ainoa pulma on löytää tätä koronatilanteeseen sopivaa virkistystoimintaa, joka pelittää mainiosti myös kotoa käsin. Yrityksen team building - toimintaa suunnittelevalle koronavuosi ei varmasti ole ollut herkkua, mutta hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen! Vaikka monet aktiviteetit on koronan vuoksi jouduttu sulkemaan pois, myös uusia on syntynyt näiden tilalle.

Etänä pelattavat pakohuoneet ovat muuttuvien rajoitusten myötä nousseet suureen suosioon, eikä  tämä ole ihme. Kun tehtävänä on suunnitella virkistyspäivä muutaman kuukauden päähän, videoyhteyden kautta pelattava peli on ainakin takuuvarmasti turvallinen vaihtoehto, joka ei voi mennä pipariksi rajoitusten äkillisen tiukentumisen vuoksi. Tämän seurauksena aMazed Gamesin ja Fear Factoryn pakohuoneet Helsingissä ovat yksi toisensa jälkeen muuntautuneet virtuaalisesti pelattaviksi versioiksi, joita voi pelata täysin etänä. 

desktop-3166132_1920.jpg

Olen itse ohjannut lukuisia etäpelejä, joista suurin osa on pelautettu yrityksille. Pelejä ohjatessa on ollut hauskaa huomata, miten hyvin pelaaminen onnistuu etänä videoyhteyden kautta. Moni pakohuoneita enemmän pelannut on pelin jälkeen tunnustanut olleensa etukäteen hieman skeptinen etäpelin toimivuudesta, mutta on onnekseen pelin tuoksinassa kuitenkin huomannut, että etäpeli on aivan yhtä riemukas kokemus. “Pelkäsin, että tää olis jotenkin kankeaa ja kiusallista etänä, mutta tää oli tosi hauskaa! Ihan samalla tavalla tässä jännitti, mutta ei vaan tarvinnut itse kyykkiä tällä kertaa. Sinä hoidit sen.” Kommentoi eräskin iloisesti yllättynyt pakopeliharrastaja etäpeliä yritysryhmän kanssa testattuaan.

Tämä kyseinen yritysryhmä oli kotoisin Turusta. He tuskin olisivat normaalitilanteessa lähteneet pelaamaan peliä Helsinkiin asti, mutta etäyhteys mahdollisti pelin pelaamisen toisesta kaupungista käsin. Jokainen pelaaja pelasi kotoa käsin omalta koneeltaan, mutta tiimityö sujui täysin saumattomasti. Etäpelien lyömätön etu on se, ettei pelaajien tarvitse olla Helsingissä ollenkaan. Virtuaaliset pakohuoneet mahdollistavat sen, että jokainen pelaaja voi fyysisesti olla vaikkapa toisella puolella maailmaa ja tämän seurauksena pakopeleistä on tullut mainio aktiviteetti myös niille yrityksille, joiden työntekijät työskentelevät etänä toisesta maasta käsin. Etänä pelattavat pakopelit ehkä alun perin syntyivät koronatilanteen vuoksi, mutta niistä tuli samalla myös erinomainen tapa laajentaa pelitarjontaa suuremmalle yleisölle. Lienee siis turvallista sanoa, että virtuaaliset pakopelit tulevat näillä näkymin olemaan aktiivinen osa tarjontaamme myös pandemian jälkeen.

Virtuaalinen pakopeli voi myös tarjota helpotusta niille, jotka normaalisti osallistuvat team building - harjoituksiin pitkin hampain ja nolosta olosta kärsien. Sekä pakopelejä, tanssitunteja, että muuta vapaa-ajan aktiviteettia paljon ohjanneena voisin vaikka vannoa, että me suomalaiset jotenkin geneettisesti kammoksumme kaikenlaista osallistavaa toimintaa, jossa voisi niin sanotusti “näyttää tyhmältä”. Mikäli virkistyspäivä jo pelkkänä sanana aiheuttaa ahdistusta, etänä toteutettava team building - toiminta voi olla se taikasana, jolla tämän ahdistuksen saa laantumaan. Oman kodin turvasta on helpompi osallistua peliin, kun työkaverit ovat turvallisesti valokuitukaapelin päässä, eivätkä suoraan niskaan hengittämässä. Ja mikäli pelaajien ryhmästä ei löydy sitä yhtä aloitteellista ja rohkeaa suupalttia, joka uskaltaa kokeilla ja ehdottaa kaikkea, on peliohjaajan etäpelissä helppo rohkaista tiimiä kokeilemaan ja tutkimaan erilaisia asioita, kuitenkaan liikaa paljastamatta.

color-3207345_1920.jpg

Miltä meidän etäpelitarjontamme sitten nykyisellään näyttää? Uusia pelejä on lisätty etäpelien joukkoon tasaiseen tahtiin ja lista kattaa nykyisellään kolme perinteistä pakohuonetta, yhden kauhuhuoneen ja tiiminrakennuspeli Green Impulsen, joka on saanut suurta suosiota isojen yritysryhmien keskuudessa. Noin 30 hlö tai pienempi yritysryhmä voi varata useamman virtuaalisen pakohuoneen kerralla ja jakautua samanaikaisesti pelaamaan useampaan eri huoneeseen. Mikäli aktiviteettia kaivataan suurelle yritysryhmälle, virtuaalinen pulmapeli Green Impulse tarjoaa mainiota tekemistä virkistyspäivän ratoksi.

Green Impulse - pelissä yrityksen työntekijät jaetaan ryhmiin, jotka kisaavat keskenään siitä, kuka ratkaisee arvoitukset nopeiten. Peli on tarjolla sekä suomeksi, että englanniksi ja sitä voi etäpakohuoneen tavoin pelata mistä päin maailmaa tahansa. Green Impulsen nauttiman suosion ansiosta tarjontaan ollaan pian lisäämässä myös muita vastaavan kaltaisia pelejä, joista uusinta, hakkeriteemaista Digital Trends - peliä, pääsee jo tällä hetkellä pelaamaan englanniksi. Myös suomenkielinen käännös Digital Trends - pelistä on tulossa pian. Sivuiltamme peli ei uutuutensa vuoksi vielä löydy, mutta sitä voi tiedustella asiakaspalvelustamme.

Mikäli suunnitteilla siis on virkistyspäivä etänä ja aivot lyövät tyhjää, kannattaa kääntää katse virtuaalipelien puoleen ja valita sieltä mieleisensä. Olipa yrityksesi päämaja sitten Helsingissä, Mallorcalla, tai vaikkapa maailmanlopun bunkkerissa, pelaaminen onnistuu joka paikasta yhtä saumattomasti, kunhan vain nettiyhteys pelittää! :) 

 

Teksti: Heidi, pakopeliohjaaja

Etäpakopelit varattavissa täältä:
https://www.amazed.fi/etapakopelit
Green Impulse varattavissa täältä:
https://www.amazed.fi/green-impulse