Kun arki on ankeaa, etäpeli pelastaa!

Tänä vuonna pikkujoulukausi näyttää hieman erilaiselta. Monen yrityksen ja isomman kaveriporukan pikkujoulusuunnitelmat ovat poikkeustilanteen myötä menneet pipariksi ja näyttää siltä, että piparitkin nakerretaan tänä vuonna napaan itsekseen kotisohvalla istuen. On toki sanomattakin selvää, että turvallisuus tulee ennen hauskanpitoa, mutta negatiivisuutta tulvivan uutisryöpyn keskellä on hyvä välillä kääntää katse myös niihin asioihin, joita vielä voi, saa ja kannattaa tehdä yhdessä. Niitäkin nimittäin löytyy!

valot.jpg

Zoom-juhlista on tänä vuonna tullut suosittu ilmiö ja tämän myötä myös kysyntä etänä toteutettavalle ohjelmalle on kasvanut huimasti. Ei siis ole ihme, että etäpakopelit ovat tänä vuonna nousseet suosioon yritysten virkistyspäivien, team building - tapahtumien ja pikkujoulujen pelastajana ja moni on ollut iloisesti yllättynyt siitä, että pelaaminen onnistuu poikkeustilanteessa kätevästi myös etänä. Tällä hetkellä virtuaalisesti pelattaviin escape room - peleihimme kuuluvat valkoiseen taloon sijoittuva Lockdown, sekä kadonneen tohtorin mysteeriä käsittelevä Shackle King. Etäpakopelien suosion kasvaessa tarjontaa pyritään tietenkin kasvattamaan tämän mukaisesti ja suunnittelemme tällä hetkellä muun muassa pankkiryöstöteemaisen Mad Money - pelin lisäämistä virtuaalipelien joukkoon lähiaikoina. Tämän lisäksi myös kauhupelejä saatetaan tulevaisuudessa nähdä etäpakopelien joukossa, mikäli saamme kamalan tunnelman välittymään yhtä autenttisesti ja selkäpiitä karmivasti virtuaalimuodossa!

Miten etänä pelattava escape room - peli sitten toimii? Tämä on monelle mysteeri, mutta idea on todella simppeli: Peliä pelataan zoom-videopuhelun kautta ja yhtä huonetta pelaamaan voi osallistua 1-7 pelaajaa, joista jokainen voi fyysisesti olla vaikkapa eri maassa. Peli voidaan pelauttaa joko suomeksi tai englanniksi - nou tankero. Pelaajahahmona, hieman 1st person videopelien tavoin, toimii pakopeliohjaaja, joka liikkuu huoneessa pelaajien ohjeistuksen mukaisesti ja kuvaa koko ajan näkemäänsä. Huoneesta löytyvien arvoitusten ratkaiseminen on ohjaajan läsnäolosta huolimatta kuitenkin täysin pelaajien harteilla ja harmaita aivosoluja pääsee käyttämään pelin aikana ihan yhtä rankasti kuin perinteiseen tapaan paikan päällä pelatessa. Ainoastaan kykkiminen ja hikoileminen jää peliohjaajan harteille! Peliaika on myös virtuaalipeleissä tutut 60 minuuttia. Pelin aikana pelaajat voivat pyytää ohjaajalta vinkkiä ja kiperässä kohdassa ohjaaja saattaa myös omatoimisesti tarjota pelaajille hienovaraisen vihjeen, joka auttaa heitä pääsemään eteenpäin. Etäpelejä on meidän mielestämme todella mukava ohjata, sillä etäpelin aikana pääsemme juttelemaan asiakkaidemme kanssa normaalia enemmän ja omalla tavallamme pääsemme osallistumaan peliin aktiivisesti, vaikka me ohjaajat emme itse pulmia ratkokaan. Etäpelaajille ohjaaja voi myös turvallisesti väläyttää hymynsä :)

Etänä pelattavat pakopelit sopivat kivaksi tekemiseksi sukulaisten tai kavereiden kesken. Pelituokio videoyhteydellä lastenlasten kanssa voi olla karanteenissa eläville isovanhemmille tervetullut piristysruiske arjen keskelle ja etäpakopelin merkeissä on myös hauska viettää iltaa kaveriporukan voimin. Virtuaalipeliin osallistuakseen ei pelaajalla tarvitse olla ollenkaan aikaisempaa kokemusta pakopeleistä, sillä ohjaaja pystyy tarvittaessa tarjoamaan helpotusta, mikäli peli tuntuu osallistujille liian haastavalta. Etäpakopelit ovat ensikertalaiselle mainio tapa tutustua pakopelien maailmaan matalalla kynnyksellä, oman kodin suojasta käsin. 

konejasukat.jpeg

Pikkujoulujen ohella myös yritysten team building - harjoitusten järjestäminen on poikkeusoloissa hieman haastavaa. Etenkin isompia yritysryhmiä (1-5000 henkeä) silmällä pitäen tarjontaamme on tämän vuoden aikana lisätty etänä pelattava virtuaalinen tiiminrakennuspeli, Green Impulse, jossa kilpaillaan 3-5 hengen ryhmissä siitä, mikä tiimi saa ratkottua pelin tarjoamat arvoitukset nopeiten. Tämän pelin aikana osallistujat ovat keskenään yhteydessä itse valitsemallaan audio - tai videoyhteydellä (esim. zoom, hangouts, microsoft teams) ja saumaton yhteistyö on avain onnistumiseen! Green Impulse ei ole pakopeli, mutta pulmia riittää ratkottavaksi yhtä paljon kuin pakopeleissä ja aivonystyrät pääsevät varmasti tekemään töitä!

Vaikka pikkujouluaika siis kuluisikin kotioloissa, se ei merkitse sitä, että meidän tarvitsee täysin erakoitua. Yhdessä tekeminen positiivisissa merkeissä etäyhteyden välityksellä on entistä tärkeämpää tässä oudossa tilanteessa, jossa nyt elämme. Tällä hetkellä varovaisuus on valttia, mutta elämän ei silti tarvitse olla jatkuvaa paatosta. Hauskaa saa pitää ja pikkujoulut ynnä muut kekkerit voi edelleen järjestää, tänä vuonna se vain tapahtuu hieman eri tavalla :)

Huom: Pakopelejä pääsee Helsingin toimipisteissämme edelleen pelaamaan paikan päällä pienissä ryhmissä ja koko tiimimme noudattaa alueellisia maskisuosituksia, sekä huolehtii tarkasti omasta, sekä huoneiden hygieniasta. Pelaajien turvallisuus on meille etusijalla!

 

Teksti: Heidi, pakopeliohjaaja