Mikä peli, mikä teema?

7D9C8133-296E-462E-A15D-D31EE6B0FAA8.JPG

Meiltä peliohjaajilta kysytään usein ensimmäisen pelin jälkeen, ovatko muut pakohuoneemme erilaisia. Mitä tulee meidän omiin peleihimme, eli aMazed Gamesin ja Fear Factoryn pakohuonepeleihin Helsingissä, vastaus on selvä ja suora “kyllä”.

Agenttitarinoita, pankkiryöstöjä, pimeässä suunnistamista, okkultismia, salaliittoja, sadistisia tohtoreita ja demonin riivaamia nuoria naisia. Mitä? Eivätkö nämä muka kuulu ihan jokaisen työpaikan vakiovarustukseen?

Kirjava on sana, joka tulee ensimmäisenä mieleen kun meitä pyydetään kuvailemaan, miltä pakopelitarjontamme näyttää. Tässä blogipostauksessa luomme katsauksen aMazedin vuoden 2021 pakohuoneiden erilaisiin teemoihin. Miten kolme agenttiteemaista peliä eroavat toisistaan ja mitä eroa on kauhuhuoneiden välillä? Katsotaanpa!

943BF30B-998C-406E-BDC0-749E11C0F49C.JPG

Suurimmalle osalle meistä agentin ura on lapsuuden haave - ja vaikka moni ei sitä kehtaa myöntää, tämä haave usein kolkuttelee takaraivossa vielä aikuisenakin. Jos aikuisena ei enää ihan ilkeä lymytä kavereiden kanssa puskassa muovisen leikkiaseen kanssa, itse tehty FBI- kyltti rinnuksissa roikkuen, voi aikuisten agenttileikin toteuttaa hyvällä omallatunnolla myös pakohuoneessa.

Mission on yksi uusimmista agenttiteemaisista escape room - peleistämme, mutta uutuudestaan huolimatta tämä huone huokuu vanhojen agenttileffojen charmia ja tunnelmaa. Huippusalainen tehtävä odottaa nokkelaa agenttia, joka kykenee älyllään ja tarkkaavaisuudellaan saattamaan loppuun operaation, jonka suorittaminen jäi kentälle kadonneelta agenttikollegalta puolitiehen. Mihin lie tuo onneton kollega joutunut! Jos Kingsman - elokuvan ja vanhojen Bond-leffojen tyylikäs meno on sinun juttusi, Mission tarjoaa agenttitarinan, johon voit uppoutua klassisen elegantilla brittiläisellä tyylillä. 

Salaliitot ovat kutkuttava aihe ja tähän aihepiiriin lukeutuu uusin agenttiteemainen pakopelihuoneemme, KGB - The Red Dot. Kun kyseessä on vuosisadan suurin salamurha, täytyy ovelimmankin agentin heittäytyä paranoidiksi. Keneen voit luottaa, kuka juonittelee sinua vastaan ja kenen pussiin mahdatkaan itse pelata? Kylmän sodan tuoksinassa rajat sumenevat helposti ja joudut matkan varrella kyseenalaistamaan omat lojaliteettisi.

Pakohuoneessa kello aina tikittää ja Lockdown-pelissä ajan juoksu realisoituu aivan erityisellä tavalla. Valkoisessa talossa vallitsee kaaos, ovet on lukittu ja presidentti on antanut kohtalokkaan käskyn laukaista ydinaseet tunnin päästä. Tämän jälkeen hänestä ei ole kuultu hiiskaustakaan. Tämä huone on omiaan niille agenteille, jotka haluavat todella tuntea jokaisen ohi kiitävän sekunnin tikittävän oman sydämensä tahtiin!

_DSC1812 kopio.jpg

Mikäli agentin tehtävien sijasta haluatkin heittäytyä hetkeksi rikollisen uralle, tilaisuuden tähän tarjoaa pankkiryöstöteemainen Mad Money. Tässä huoneessa lainkuuliaisuuden voi heittää tunnin ajaksi romukoppaan, sillä tehtävänä on ryöstää tarkkaan vartioitu pankki ja liueta onnistuneesti paikalta ennen poliisien tuloa. Viekas varas kantaa mukanaan ulos muhkean ryöstösaaliin ja saa osakseen mainetta ja kunniaa rikollisissa piireissä.

Erikoisempien teemojen osalta, Blackout - pakohuone on aivan oma lukunsa, sillä tämän huoneen teemana on fiktiivisen tarinan sijasta omien aistien varassa suunnistaminen. Nimensä mukaisesti blackout on pimeä huone, jossa pelaajat joutuvat ratkomaan pulmat muilla tavoilla, kuin silmiinsä luottaen. Tavallisessa muodossaan Blackout ei ole pelottava (paitsi jos pelkäät hurjasti pimeää), mutta Halloweenin aikaan myös tämä huone muuttuu aina poikkeuksellisesti kauhuteemaiseksi. Blackoutin kauhuversio sopiikin mainiosti kauhupakohuoneissa jo itseään hieman karaisseille pelaajille. 

Mistä päästäänkin sopivasti kauhupakohuoneisiin! Tähän asti huoneita on ollut valikoimissa kolme erilaista; manaaja-elokuvan henkeä huokuva Lights Off, epäilyttävän mielisairaalan sadismia tulvivalle vastaanotolle sijoittuva Asylum, sekä sarjamurhaajan piilopaikkaan sukeltava selkäpiitä karmiva Inferno, joka sulkee kellarinsa ovet viimeistä kertaa tänään 27.2 ja jonka tilalle on pian tulossa uutta kauhua.

_DSC1781.jpg


Sillä aikaa kun odottelemme Infernon paikalle rakentuvaa uutta kauhuhuonetta jännityksestä ja innosta kihisten, Asylum ja Lights off tarjoavat tekemistä kaikille kauhua kaipaaville pelaajille.

Kammoksutko lääkärin vastaanottoa? Ahdistaako sairaalassa käynti? Jos vastaus näihin on kyllä, niin ei huolta, Asylumin jälkeen tavallinen lääkärikäynti tuntuu varmasti piknikiltä puistossa. Bedlamin mielisairaalassa jokin on todella pahasti vinossa ja tämän aistit heti sisään astuessasi. Mielisairaalan kolkot käytävät tuovat mieleesi Silent Hill-pelin ja hoitaja on myös samasta puusta veistetty. Mihin soppaan oletkaan joutunut ja miten tästä paikasta oikein pääsee ulos järjissään? Hoitaja kyllä varmasti pitää sinusta huolen, jos jäät sille tiellesi!

Tähän mennessä on varmasti käynyt selväksi, että kahta samanlaista huonetta ei valikoimastamme löydy. Muista huoneistamme poiketen, Fear Factoryn ihanan pahat kaksoset Lights Off I ja Lights Off II - huoneet kuitenkin pitävät sisällään täysin identtiset tehtävät. Tämän “double trouble” - asetelman tarkoituksena on mahdollistaa se, että isommat peliporukat voivat jakautua kahteen huoneeseen ja kisata keskenään voitosta. Miltä kuulostaisi kauhupolttarit, joissa kaason ja morsiamen ryhmät kisaavat keskenään? (Tai miksei vaikka morsiamen ja Anopin ryhmät, jos peliin halutaan vielä heittää vähän lisää kauhua).

Primaalit vaistot iskevät Lights Off - huoneessa päälle valojen välkkyessä. Onko pimeyteen todellakin pakko sukeltaa? Mikä kamala henki tätä vanhaa kartanoa ja sen asukkaita riivaa? Jos kuulut niihin ihmisiin, joiden mielestä manaaja on edelleen yksi pelottavimmista elokuvista ikinä, tämä huone on sinulle taatusti ikimuistoisen karmaiseva kokemus!

Niille pelaajille, jotka haluavat kastaa varpaitaan kauhuun varovasti - mutta ei kuitenkaan aivan kokonaan - sopii Kahlekuningas, joka kuuluu perinteisiin pakohuonepeleihimme, mutta on kuitenkin okkultismilla ja mystisen kutkuttavalla tunnelmalla mukavasti höystetty. Saatko kiksit yliluonnollisen metsästämisestä ja spiritismi-istunnoista kynttilän valossa? Varaisitko sinä pahamaineisesta hotellista huoneen numero 666, johon eräs asiakkaista on aikoinaan mystisesti kadonnut? Ehkä tohtori Kahlekuninkaan henki puhuu sinulle huoneessa vietetyn yön aikana, kuka tietää…

Mikä teema sinua kutkuttaa eniten? Löysitkö suosikkisi pelien joukosta? Suurta osaa escape room - peleistämme pääset pelaamaan joko Helsingissä paikan päällä tai virtuaalisesti videoyhteyden kautta, joten nyt on hyvä hetki keitellä itsellesi kupponen kahvia, selailla nettisivujemme pelitarjontaa ja varata itsellesi peli, jonka teema sinua puhuttelee juuri tällä hetkellä eniten!

_DSC1707.jpg

Teksti: Heidi, pakopeliohjaaja - Kuvat: aMazed Games