Pulmapaketista iloa jouluun!

Kaikki tykkäävät paketeista ja mitä enemmän niitä on, sen parempi, eikös vain? Jos meiltä kysytään, niin yksi joulupaketti on kuitenkin ylitse muiden. Se on nimittäin pulmapaketti!

Lapsille (ja miksei aikuisillekin?) hauskaa jouluaaton ohjelmaa saa siitä, että yksi yhteinen lahja onkin lukittu lahjapaketti, jonka avaamiseksi pelaajien pitää ratkaista yksi tai muutama pulma. Tämä on hauska joulun ohjelmanumero, jonka toteuttamiseen ei tarvita suuria hankintoja. Tässä joitakin käytännön vinkkejä joulun pulmapaketin suunnitteluun:

- Ensimmäisen lukon avaamiseen tarvittavan tehtävänannon voi kätevästi sujauttaa vaikkapa paketin yhteydessä löytyvän kirjekuoren sisään. Seuraavat vinkit voivat löytyä myöhemmin matkan varrelta.


- Paketin voi lukita esim. polkupyörän lukolla, tai vaihtoehtoisesti ketjuilla (tai vaijerilla) ja riippulukoilla. Se, minkälaista lukkoa käytät vaikuttaa siihen, minlälaisia tehtäviä lahjan saajan tulee ratkaista. Mikäli lukko avataan avaimella, on tehtävänä todennäköisesti etsiä avain esim. sanallisen tai kuvallisen vihjeen avulla. Jos lukkona toimii numerolukko, tulee pulman ratkaisun olla oikea numerosarja ja suuntalukon kohdalla täytyy selvitä montako kertaa lukkoa pitää naksauttaa mihinkin ilmansuuntaan, ja missä järjestyksessä (esim. kaksi ylös, yksi oikealle, kolme alas, viisi vasemmalle jne.). Käytä paketin ympärillä useampaa eri tyyppistä lukkoa, jos haluat tuoda tehtäviin mielenkiintoa ja vaihtelua! :)

- Säädä lukkojen ja tehtävien määrä pelaajamäärän ja pelaajien oman taitotason/keskittymiskyvyn mukaiseksi. Yhdestä kolmelle pienelle lapselle riittää pari tai kolme selkeää tehtävää, joista jokaisen palkintona kannattaa olla yhden lukon aukeaminen. Aikuisille ja isommalle ryhmälle haastetta voi laittaa peliin enemmän ja tehtäviä voi myös porrastaa niin, että yksi lukko aukeaa vasta useamman pulman ratkettua.

Minkälaisia tehtäviä joulun pulmapaketin yhteyteen sitten voisi keksiä? Tässä muutama simppeli idea, joiden pohjalta voit antaa oman mielikuvituksesi lentää:

 

Avainlukko - Anna tontulle pipari!

Tässä tehtävässä jokaisen pelaajan tulee koristella pipari ja lahjoittaa se tontuksi pukeutuneelle aikuiselle tai kaverille. Tonttu antaa pipareista vastalahjaksi avaimen, ja/tai seuraavan vihjeen. Yllä oleva kuva voisi olla passeli ohjeistus kahden pelaajan peliin, sillä kuvassa komeilee sopivasti kaksi piparia. Muista aina pitää ohjeistus selkeänä, jotta pelaajat eivät turhaudu vääriä asioita pohtiessaan!

 

Suuntalukko – Mitä kuusen oksilta löytyy?

Suuntalukon ratkaisevassa tehtävässä joulukuusen ulkoasua pitää hieman uhrata istumaan pelin tarpeisiin. Tehtävässä oikeiden suuntien järjestys selviää yllä olevasta vihjekuvasta ja suunnat selviävät siitä, mihin osaan kuusta kyseiset koristeet on aseteltu.

Tässä esimerkki toteutuksesta: Aseta joulukuusen latvaan (ylös) perinteinen tähtikoriste. Ripusta kuusen oikealle sivulle viisi karkkitankoa, vasemmalle sivulle kolme enkelikoristetta ja alaoksille keskiosaan kaksi tonttukoristetta. Tällöin suuntalukon oikea koodi olisi; yksi ylös, viisi oikealle, kolme vasemmalle ja kaksi alas.

Tähän tehtävään voit käyttää mitä tahansa koristeita, joita sinulta jo löytyy. Suosittelemme kuitenkin käyttämään sellaisia koristeita, jotka on helppo tunnistaa ja helppo jakaa eri osiin kuusta, ilman että kuusen ullkoasusta tulee liian outo (se saattaisi näyttää vähän hassulta, jos kaikki punaiset pallot olisivat vasemmalla puolella, kultaiset kuusen alaoksilla ja siniset oikealla. Lisäksi tämä tekisi tehtävästä vähän turhan ilmiselvän.)

 

Numerolukko - Kuunnellaan joululauluja!

Kaksi edellistä tehtävää veivät pelaajat kuusen luo ja pipareita koristelemaan. Nyt on vuorossa joululaulujen kuunteleminen. Tässä tehtävässä pelaajien tulee laskea, montako kertaa kukin hahmo mainitaan omassa laulussaan. Esimerkkitehtävän laulut ovat Petteri punakuono, Joulupukki matkaan jo käy ja Tonttu (ei vaan saa unta). Tämä tehtävä on suunniteltu kolminumeroiselle suuntalukolle.

Kaikista helpoin tapa esitellä kuunneltava musiikki olisi liittää vihjeen mukaan CD, kasetti tai vaikkapa mp3-soitin, jolla laulut ovat. Tämä voi kuitenkin nykypäivänä olla hieman haastavaa, joten pelauttaja (tai tonttu, joka lahjottiin pipareilla) voi auttaa sen verran, että hän ohjaa pelaajat oikean spotify - soittolistan äärelle kuuntelemaan kappaleita. Pelaajilla voi kestää hetki tajuta, että heidän tulee laskea kuinka monta kertaa hahmot mainitaan laulussa. Anna heidän kuitenkin pohtia ennen kuin vinkkaat tästä! Mitäpä joulun aika olisikaan ilman sitä, että samaa joululaulua joutuu kuulemaan miljoona kertaa? ;)

Kun pelaajat keksivät, mistä on kyse, oikeat numerot on helppo selvittää:
Petteri punakuono – laulussa petteri mainitaan 5 kertaa
Tonttu – laulussa tonttu mainitaan 3 kertaa
Joulupukki matkaan jo käy – laulussa Joulupukki mainitaan 7 kertaa

Numerolukko siis aukeaa numerosarjalla 537.

Sama tehtävä on helppo toteuttaa myös väreillä hahmojen sijasta. Pelaajille annetussa vihjelaupssa voi hahmojen sijasta olla kolme eri väriä; esim. musta, valkoinen ja sininen, ja joululauluina voivat olla Nylon beatin musta joulu, Elviksen Blue Christmas ja Bing Crosbyn White Christmas. Vaihtoehtoja keksiessä vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana! :)

Selkeyden vuoksi kannattaa katsoa, ettei jokainen tehtävänanto löydy samaan aikaan. Esimerkkitehtävistä ensimmäisenä voisi löytyä vaikkapa suuntalukon ohjeistus, jonka suoritettua suuntalukon yhteyteen lukitusta pussukasta saa vinkin pipareiden valmistamisesta tontulle. Tonttu puolestaan voi antaa avaimen avainlukkoon, sekä vihjeen musiikin kuuntelusta.

Yllä olevilla ohjeilla saat helposti loihdittua vaikkapa lapsille kivan joulupelin lahjanannon yhteyteen. Yritimme tähän miettiä mahdollisimman erilaisia tehtäviä, joihin yhdistettiin erilaisia jouluisia asioita, kuten piparin leipomista, kuusen ihailua ja joululaulujen kuuntelua. Mikäli kotoa siis löytyy jo joulukuusi koristeineen, pipareita ja kuorrutetta, sekä jokin laite, jolla voit kuunnella musiikkia, voit toteuttaa nämä esimerkkipulmat vain muutamalla pienellä lukkohankinnalla.

Koko aMazed Gamesin väki toivottaa kaikille iloista joulun aikaa!

Teksti, Heidi - aMazed Games
Etäpelit: https://www.amazed.fi/etapakopelit
Pakohuoneet Helsingissä Kampin toimipisteellä:
https://www.amazed.fi/kampinpakohuoneet
Kauhupakohuoneet Helsingissä Erottajalla: https://www.amazed.fi/kauhupakohuoneet
Etänä pelattavat virtuaaliset team building-pelit: https://www.amazed.fi/green-impulse